Voor mensen uit een andere cultuur die de taal niet spreken of mensen met een lage opleiding kan een bezoek aan een gezondheidscentrum best lastig zijn. Daarom staat er bij ons nu een informatiezuil die patiënten in hun eigen taal en in eenvoudige woorden uitlegt wat ze straks op het consult kunnen verwachten. Patiënten hebben ook de mogelijkheid om het consult goed voor te bereiden aan de hand van digitale vragenlijsten. Daarnaast biedt de zuil informatie over relevante gezondheidsonderwerpen. De Health Communicator is makkelijk te bedienen en vormt een handig hulpmiddel om het gesprek met de huisarts zo soepel mogelijk te laten verlopen. De Health Communicator staat op de gezondheidscentra Banne Buiksloot en Slotermeer, maar vanwege de goede ervaringen op beide centra is het waarschijnlijk dat ook andere centra een Health Communicator krijgen.